Berså
Berså D.O. Terra Alta är en hyllning till en av Sveriges mest kända formgivare Stig Lindberg och hans ikoniska mönster Berså. Det är resultatet av ett unikt designsamarbete som förenar en viktig bit svensk designhistoria med spansk kvalitetsvinmakning.
Stig Lindberg (1916-1982) är den internationellt sett mest uppmärksammade formgivaren för den hyllade Svenska designen under 1900-talet. Under fyra decennier arbetade Stig för Gustavsbergs Porslinsfabrik som designer, konstnär och illustratör.
Berså, som kanske är Stigs allra mest älskade mönster med dess dekor av gröna björkblad och svarta detaljer, skapades 1961 och är ett motiv inspirerat av kärleken till frun Gunnel. Stig träffade sin fru Gunnel i ung ålder, ”När jag såg henne för första gången blev jag förtrollad, och jag cyklade rakt in i en björk. Jag har aldrig ångrat den olyckan”. Björklövet är även symbolen för Stigs hemstad Umeå, också kallad björkarnas stad. Stig själv talade om mönstret Berså som ett svar på de blommiga serviser som fortfarande levt kvar sedan 1800-talet och inte föll honom särskilt i smaken. Mönstret kom enligt honom att bli den perfekta mixen mellan det blommiga och det strama. Servisen Berså tillverkas än idag för hand i samma fabrik i Gustavsberg.
Berså Terra Alta produceras av Altavins, ett mindre vinhus baserade i Terra Alta i södra Katalonien i norra Spanien. Altavins grundades 2001 i Batea, i en region med en lång tradition av vinmakning. Vinhuset är idag kända framförallt för sina Garnacha-viner. Terra Alta betyder högt land och Altavins vingårdar är belägna mellan 250-450 meter över havet.
Berså Terra Alta är ett välkomponerat och elegant rött vin som förenar en viktig bit svensk designhistoria med spansk kvalitetsvinmakning i ett elegant och välkomponerat rött vin som både pryder och smakar.
Vinet har sitt ursprung från distriktet D.O. Terra Alta i norra Spanien. Terra Alta som betyder högt land är det sydligaste av Kataloniens elva vindistrikt beläget på 350-450 meters höjd. Druvorna skördas för hand och lagras på franska ekfat i 4 månader. Den högre höjden bidrar till ett svalare klimat i vingården som ger vinet en fräschhet och hög smakkoncentration i fin balans.