Bodega Norton Privada
Restaurang
Om Producenten
Strax söder om Mendoza-floden i Argentina, med tillgång till toppmodern teknologi, producerar Bodega Norton viner av högsta internationella klass.
Den engelske ingenjören Sir Edmund James Norton grundade Bodega Norton år 1895. Norton var då den första bodegan att etablera sig söder om Rio Mendoza. Firman drevs av familjen fram till 1989 då den österrikiske affärsmannen Gernot Langes-Swarovski kom in som ny ägare. Argentina hade vid den här tiden ännu inte slagit igenom på den internationella marknaden och Gernot Langes-Swarovski var den första utländska investeraren som både trodde och vågade satsa på vinnäringen i Mendoza. Ambitionen var redan från start hög, man skulle producera viner av högsta internationella klass.
Vinifiering
Druvorna till Privada växer 1200 m.ö.h, de svala nätterna förlänger växtsäsongen och bidrar med hög syra och elegans. Druvorna avstjälkas och musten jäses i ståltankar vid 28-30 grader under sju dagar, med totalt 30 dagars maceration. Den malolaktiska jäsningen sker i franska nya ekfat, i vilka vinet även lagras i under 16 månader. Efter buteljering lagras vinet ytterligare ett år innan det säljs.
Karaktär
Stor tät och aromatisk men samtidigt elegant doft av mörka bär och inslag av lakrits och ekfat. Smaken är fyllig och intensiv med en fin kryddig ekton, tydliga och välbalanserade tanniner samt en lång, generös och fruktig eftersmak med finess.
Passar till smakrika eleganta rätter av fågel och kött, gärna grillat och med någon form av krämig konsistens som balanserar vinets frukt och rundar av strävheten. Även bra till smakrika och lagrade ostar
Kan lagras upp till 10 år.