Campo Eliseo Toro
Kraftfull som tjuren Ferdinand från Toro
Restaurang
Om Producenten
När François Lurton bestämde sig för att utforska vinmakandet i Spanien var det främst distriktet Rueda och den vita druvan verdejo som väckte hans intresse. Här hittade han Campo Eliseo Estate som tillverkar två olika viner av verdejo. Den stilfulla Campo Alegre lagras på en blandning av ståltank, äggformade cementtankar och ekfat, medan deras mest kända vin heter Campo Eliseo och är ett stort, nyanserat vin som fått vila på 600-liters ekfat.
François Lurton gör även röda spanska viner tillsammans med en annan av världens stora vinmakare, Michel Rolland. Vinerna är från distriktet Toro framställda av druvan Tempranillo eller, som den heter lokalt, Tinta de Toro. Både de röda och vita vinerna går under samma namn, där Campo Eliseo är den mer exklusiva varianten.
Campo Eliseo Estate är en del av Domaines François Lurton. François Lurton är född och uppvuxen i Bordeaux i Frankrike, men inledde sin vinmakarbana på andra sidan Atlanten, närmare bestämt i Argentina. François Lurton en av vinvärldens största profiler och mannen bakom en rad framgångsrika viner, inte minst succén Les Fumées Blanches, där han visar upp sitt hantverkskunnande med favoritdruvan sauvignon blanc. François är idag dessutom ensam ägare till ett mycket framgångsrikt och växande vinimperium i både nya och gamla världen: Argentina, Chile, Spanien och Frankrike.
Vinifiering
Musten får kallmacerera 4-5 dagar innan alkoholjäsningen sker. Efter detta får vinet macerera med skalresterna för att utvinna smaker, färg och tanniner.
Karaktär
Intensiv doft av röda bär med touch av kryddor och franskt ekfat. Ett fylligt och smakrikt vin med toner av mörka bär, plommon och svartpeppar, men även av lakrits och nejlika.