Pinot Noir
Modern, fruktig Pinot Noir från Loire
Restaurang
Om Producenten
Familjen Villebois har rötter i Frankrike sedan 1100-talet men utvandrade till Nederländerna. År 1996 flyttade Joost och Michaela Willebois (den holländska stavningen på namnet) tillbaka till Frankrike och bosatte sig i Touraine i Loire. Vinhuset J. de Villebois grundades åren därpå och det första vinet lanserades i början av 2000-talet.
Både familjen och vinhuset har sitt säte i Touraine men tillverkar vin från både Sancerre, Pouilly-Fumé, Menetou-Salon och Quincy. Man specialiserar sig främst på druvan Sauvignon Blanc och eftersträvar att varje vin ska återspegla dess växtplats. Vingårdarna ligger både i dalen och upp till 300 meters höjd och jordmånen växlar därefter från kalk, lera, flinta och Kimmeridgian.
Sedan 2022 är J. de Villebois certifierade för hållbar vinmakning enligt Sustainable Winegrowing och man innehar HVE på nivå 3.
Vinifiering
Musten kallmacererar i en vecka innan jäsningen startar. Jäsningen pågår i ca sju dagar och den malolaktiska jäsningen sker under efterföljande vår. Vinet vilar på rostfria ståltankar men ca 5% ligger på ekfat. Före buteljering filtreras vinet väldigt lätt, vilket medför att en liten fällning kan uppstå i flaskan.
Karaktär
Aromatisk och flirtig doft av hallon, körsbär och svartpeppar. Modernt, fruktigt och silkeslent.
Charkuterier, lättare rätter av fågel och fläsk samt krämiga ostar som Camembert och Brie de Meaux.