Sancerre Blanc
Skolboksexempel av klassisk Sancerre
Restaurang
Om Producenten
Familjen Villebois har rötter i Frankrike sedan 1100-talet men utvandrade till Nederländerna. År 1996 flyttade Joost och Michaela Willebois (den holländska stavningen på namnet) tillbaka till Frankrike och bosatte sig i Touraine i Loire. Vinhuset J. de Villebois grundades åren därpå och det första vinet lanserades i början av 2000-talet.
Både familjen och vinhuset har sitt säte i Touraine men tillverkar vin från både Sancerre, Pouilly-Fumé, Menetou-Salon och Quincy. Man specialiserar sig främst på druvan Sauvignon Blanc och eftersträvar att varje vin ska återspegla dess växtplats. Vingårdarna ligger både i dalen och upp till 300 meters höjd och jordmånen växlar därefter från kalk, lera, flinta och Kimmeridgian.
Sedan 2022 är J. de Villebois certifierade för hållbar vinmakning enligt Sustainable Winegrowing och man innehar HVE på nivå 3.
Vinifiering
Druvorna kommer från tre olika områden i Sancerre med olika jordmån: Cailottes, som är små kalkstenar, Terres Blanches som består av fossil och lera samt Silex som är rik på flinta. Skalkontakten är minimal och efter pressning jäser vinet på rostfria ståltankar under 7-15 dagar. Därefter vilar vinet på sin jästfällning i sex månader.
Karaktär
Intensiv doft med gröna toner, krusbär och kanderad citron. Krispig syra och en lång, härlig eftersmak av mineral.
Perfekt till ostron och hummer samt lokala getostar från Loire som t ex Crottin de Chavignol, Selles sur Cher och Sainte Maure de Touraine.