Marimar Chardonnay Dobles Lías TF SLUT
Restaurang
Om Producenten
Marimar Torres, syster till Miguel Torres, har skapat en egen personlig stil och utvecklat sina viner med stor internationell framgång.
Vinifiering
Vinet utgör en selektering, beroende på årgång, av de 8-12 bästa faten ur produktionen av chardonnayvinet från Don Miguel Vineyard. Musten är alltså jäst vid låg temperatur i franska ekfat, cirka 50% nya, och vinet genomgår full malolaktisk jäsning och mognar sedan på sin jästfällning i faten fram till våren efter skörd. I de bästa faten tillsätts jästfällning från andra fat och lagras sedan ytterligare ett år, sammanlagt 18 månader. Vinet ligger därmed på dubbel jästfällning vilket ger en stor och rik doft och smak. Under lagringen rör man regelbundet upp jästfällningen, sk Battonage, för att berika vinet med ytterligare karaktär och smak. Vinet buteljeras utan att filtreras.
Klonerna som används är 50% See, 30% Rued och 20% Spring Mountain.
Karaktär
Djupt halmgul med gyllene inslag. Doften är stor, något utvecklad och mer komplex än den i den vanliga tappningen, med nyanser av gula äpplen, honung och mandel i en nästan burgundisk men rikare stil. Smaken är medelfyllig, intensiv och djup med en tydlig och lite kryddig men samtidigt integrerad fatkaraktär, och med en syra och känsla av mineral som stramar upp den långa och komplexa eftersmaken så att den upplevs mycket torr.
Passar bra till medelkraftiga till kraftiga rätter av fisk och skaldjur eller ljust kött, gärna halstrade eftersom fatnyansen gifter sig perfekt med stekytan på råvarorna. Det kan finnas en mild sötma från grönsaker, såser eller bara från skaldjur som pilgrimsmusslor, havskräftor eller krabba. Smaksättning kan göras med vin och citrus för att balansera vinets syra. Passar också bra till salta hårdostar.