Masi är ett av Italiens mest ansedda vinföretag och en huvudaktör på den italienska vinmarknaden. Hjärtat i verksamheten är den ursprungliga vingården Vaio di Masi, i hjärtat av distriktet Valpolicella, som familjen Boscaini köpte i slutet av 1700-talet.
Idag omfattar Masi sjutton vingårdar i Valpolicella Classico-området, men man har även odlingar i Bardolino och Soave. Hela verksamheten leds av den dynamiske Sandro Boscaini, eller Mr Amarone som han brukar kallas. Det är kanske just för sin Amarone som Masi är mest känd.
Amarone var ett vin med anonym tillvaro fram till på mitten av 1900-talet. Vinet dracks ursprungligen i stort sett bara av odlarna själva som en vintervärmare. Att vinet som tillverkas av druvor som har fått torka över vintern har blivit en internationell succé kan vi tacka Sandro Boscaini för och det var Sandros far som på 1950-talet började buteljera de vingårdsbetecknade vinerna Mazzano och Campolongo di Torbe.
Det första Amarone-vinet som lanserades i Sverige 1994 var Masis Vaio Armaron. Idag producerar Masi fem varianter av Amarone, av vilka tre är vingårdsbetecknade.
År 1964 skapades Campofiorin som vid den tiden var en helt ny vinstil, en ripasso, dvs. en Valpolicella som fick jäsa en andra gång tillsammans med pressrester från Recioto och Amarone. Masi ägde under en tid benämningen Ripasso som varumärke men idag är "Ripasso" fritt att använda för samtliga producenter. På grund av den stora variationen i kvalitet av Ripasso så plockade Masi bort "Ripasso" från Campofiorins etikett.
Teknisk innovation har varit viktig för Masis framgång, men fokus ligger på Venetos unika druvor Corvina, Molinara och Rondinella. Till dem kommer också Oseleta, en nästan utdöd lokal druva som Sandro Boscaini fann hos en liten odlare. Fyra rankor, mer än hundra år gamla, räddades och blev grunden för nya planteringar. Idag bidrar druvan till att öka komplexiteten i flera av Masis viner. I Masis sortiment finns även Osar som består av 100 % Oseleta, ett unikt vin med en tanninstruktur som slår det mesta.