Miguel Torres
Familjen Torres har ägt vinodlingar i Katalonien i över 300 år det var Miguel och Jaime Torres Vendrell som grundade firman tillsammans med sin far. Den officiella starten på företaget dateras till 1870 då Jaime och Miguel Torres köpte de första ägorna. Jaime hade kommit tillbaka från en bosättning på Kuba där han tjänat en förmögenhet på oljeindustrin. Denna rikedom investerades i de första vingårdarna i Penedès.
Redan fån början spelade även destillationsbrandy en viktig roll för familjen och de började producerat sprit redan 1921, då Juan Torres Casals köpte några gamla pot stills (destillationspannor) och framställde deras första brandy. När det var dags för andra generationen att ta över efter sin far grundande Juan Torres Casals, Juan Torres Master Distillers 1928. Det var då den verkliga utvecklingen av brandy tog fart och de började bland annat lagra brandy på ekfat.
1940 övertog Miguel Torres Carbó vineriet som befann sig i stor kris. Det spanska inbördeskriget härjade och 1939 bombades deras vineri och vingårdar. Med stora ansträngningarna från Miguel Torres Carbó och hans fru Doña Margarita lyckades de bygga upp vineriet igen. Det var även vid denna tidpunkt de började med att exportera vin och grundade varumärken som Sangre de Toro, Viña Sol och Coronas - dessa varumärken kan vi njuta av än idag.
4: de generationens Miguel A Torres , född 1941, är en vinmakare och en av Europas ledande vinvisionärer som betytt mycket för den spanska vinindustrins utveckling, han omnämnas som "en av Spaniens mest innovativa och inflytelserika vinproducenter". Torres har gjort sig känd för bryta mot konventionerna och pröva nya grepp vilket gett honom flera utmärkelser och erkännanden i den internationella vinvärlden. Förutom att vara en av de första producenterna som införde rostfria tankar och temperaturkontrollerad jäsning, var han också banbrytande för valet av att plantera druvsorter som inte var spanska, exempelvis Cabernet Sauvignon. Det var även med denna druvsort de stora internationella genombrottet kom 1979 då Torres prestigevin Mas la Plana vann vinolympiaden, Gault Millau i Paris. Tävlingen var en blindprovning och i konkurrens fanns de främsta slotten i Bordeaux representerade.
Idag drivs företaget av hans son Miguel Torres Maczassek, som efterträdde sin far 2012. Torres hårda arbete med att kombinera innovation, dynamik och engagemang för kvalitet har satt dem och Katalonien på världskartan. Idag förblir de ett helt oberoende och familjeägt företag som idag drivs av femte generationen.
Under de senaste 30 åren har Torres också fokuserat på att återupptäcka forntida katalanska druvsorter som fanns före Phylloxera. Idag har nästan 50 av dessa "glömda" sorter räddats och cirka sex av dem visar stor potential. Faktum är att två av dem - Garro och Querol - redan används idag i vinet Grans Muralles.
Miguel Torres har sitt säte i Vilafranca del Penedès i Katalonien, strax utanför Barcelona.
Torres & Earth
Sedan 2007 driver Torres programmet "Torres & Earth" och har genom det åtagit sig att till år 2020 minska koldioxidutsläppen med 30 % för varje flaska vin som produceras, målet uppnåddes ett år tidigare än planerat. Deras nya uppsatta mål är att minska företagets koldioxidavtryck med 55% till år 2030 och att nå klimatpositiv status till år 2050.
Hittills har 12 miljoner euro satsats för att nå målet och ställa om företaget i en mer hållbar rikting, bland annat genom energibesparande åtgärder som isolering av tankar, underjordiska källare, omställning till förnyelsebar energi och eko-effektiva distributionsnät.
Varje år öronmärker familjeägda vinföretaget Torres 11 % av sin avkastning för investeringar som utveckla företaget i ekologiskt hållbar riktning och därmed motverka klimatförändringarna.
Familjen Torres går nu in i en ny fas i sitt sitt ambitiösa projekt Torres & Earth som syftar till att motverka klimatförändringarna. Nu är siktet inställt på att konvertera mer än 500 hektar ekologiska vinmarker till regenerativt brukad och hållbart odlad jord. Målet är att skapa ny balans i odlingsmarkerna genom ökad biodiversitet, mullhalt och näringsrikedom och därigenom förbättra vingårdarnas möjligheter att fungera som kolsänkor.
Regenerativt jordbruk hjälper till att återställa det naturliga ekosystemet med miljövänliga metoder. Genom att täckodla, avstå från plöjning och öka mullhalten med hjälp av naturlig gödsling, ökar jordens förmåga att fånga in och binda koldioxid vilket i sin tur minskar koncentrationen av växthusgaser i atmosfären. Principen går ut på att ge tillbaka mer än vad man tar från jorden när det gäller näring och massa.
Läs gärna mer här https://www.torres.es/en/torres-and-earth
Miguel Torres har även mycket framgångsrikt byggt upp nya vinerier i olika delar av Spanien såsom i Ribera del Duero 2006, Priorato 2007, Rioja 2009, och Rueda 2011.