Manso de Velasco
Mångfaldigt prisbelönt Cabernet Sauvignon från Chile. Kommer från vingården som bär samma namn, Manso de Velasco. Vingårdens stockar är över hundra år gamla.
Restaurang
Om Producenten
Chile är en vinmakares paradis med perfekta förutsättningar för att odla- och framställa vin. Stor temperaturskillnad mellan dag och natt, bergskedjan Anderna som bidrar med svalkande vindar och de många soltimmarna är några av de saker som gör att vingårdarna frodas.
Miguel Torres anses vara pionjären till den moderna vinodlingen i Chile. Han var den som först införde rostfria ståltankar med kylaggregat och temperaturkontroll, pneumatiska pressar och små fat av fransk- och amerikansk ek för jäsning och lagring av kvalitetsviner. Det arbete som Miguel Torres och hans team påbörjade på 1980-talet blev en nystart för hela Chiles vinindustri. Tack vare att Chile inte varit drabbades av vinlusen, Phylloxera, har man idag vinstockar som är över 100 år gamla och det är på dessa stockar Miguel Torres odlar druvor till sitt prestigefulla vin Manso de Velasco av druvan Cabernet Sauvignon.
Vinifiering
Druvorna skördas vid hög mognad i maj. Musten jäses i rostfria ståltankar vid 30 grader under en vecka med totalt 28 dagars skalkontakt. Vinet genomgår sedan malolaktisk jäsning i franska ekfat, cirka 60 procent nya, och mognar däri under totalt 18 månader. Det buteljeras utan att filtreras
Karaktär
Intensiv doft med inslag av svarta vinbär, fat och något kryddiga toner. Fylligt, generöst och fruktigt med smak av svarta vinbär och örter, välstrukturerade tanniner samt fattoner. Lång eftersmak.
Ett kraftigt vin kräver smakrik mat, gärna rött kött- eller vilt med rödvinsås och rostade rotfrukter eller en krämig potatisgratäng.
Vinner på att luftas i karaff ca 30 min innan servering.