Millapoa
Vin producerat på den historiska och ikoniska druvan Paísdruvor från över 200 år gamla, oympade vinstockar
Restaurang
Om Producenten
Miguel Torres Chile driver ett flertal projekt och ett som ligger extra varmt om hjärtat för Miguel är projektet med att rädda de historiska druvorna, producerade av småodlare i Chile. El Peumo är namnet på egendomen vilket Torres senaste vin kommer ifrån, El Peumo ligger i byn Millapoa vilket också har gett vinet dess namn. Millapoa är en historisk by som ligger i Catiray Valley cirka 20 km norr om staden Nacimient i regionen Bío-Bío. Bío-Bío är känt för att ha riktigt gamla vinodlingar, vissa uppemot 150-200 år gamla, cirka 98% País.
Vinifiering
Millapoa País odlas med så kallad dry farming vilket betyder odling utan bevattning. Eftersom det blåser mycket i regionen bidrar detta till ett svalare klimat vilket ger en lång hängtid som bidrar till friska, krispiga och rustika druvor.
Allt arbete sker manuellt, druvorna krossas försiktigt och även avstjälkningen görs för hand med hjälp av ett träsåll. Jäsningen sker med hjälp av naturlig jäst och vinet har haft skalkontakt under 16 dagar. Vinet får sedan lagras i cementägg i 10 månader. Minimal användning av sulfiter.
Karaktär
Vinet har en fin doft av vilda hallon, röda bär, körsbär och en lätt örtig ton. Vinet är elegant, medelfylligt med mjuka tanniner och har ett långt bärigt, örtigt och mineraliskt avslut.