Chablis
Krispigt, mineraliskt och strålande skärpa är vad du hittar i Samuel Billauds Chablis
Restaurang
Om Producenten
Samuel Billaud kommer från en anrik familj av vinodlare som är erkända i regionen som en ledande vinmakare. I närmre 20 år arbetade han som vinmakare hos familjeegendomen Billaud-Simon innan har gick över till att starta eget. Han började enbart med negociantverksamhet, men när hans familjeegendom såldes lyckades han få några vingårdar. Han känner väl till förutsättningarna av dessa vinmarker då han arbetat på dem i många år innan. Idag äger han 4 ha vingårdar i Petit Chablis, Chablis, Chablis Premier cru Vaillon, Séchet, Mont de Milieu och Montée de Tonnerre; Chablis Grand Cru Vaudésir och Les Clos.
Samuel vinifierar sina vinerna efter vad årets skörden behöver. Oftast innebär detta att hans premier och grand cru vinifieras i 450 l franska ekfat, som avslutas med att vila i ståltankar 4-6 månader för att framhäva mineraliteten.
Vinifiering
Druvorna skördas för hand och pressas pneumatiskt. Malolaktisk- och alkoholjäsning sker i små, temperaturkontrollerade ståltankar. Vinet vilar sedan på jästfällningen utan battonage för att behålla sin fräschör och smak.
Druvorna växer på kalkrik lera och kimmeridge. Kimmeridge står för den starkt fossilerade lerjorden som ger Chablis den tydliga mineraliska smaken.
Karaktär
Vinet är ljusgult med gröna inslag och en tydlig Chablisdoft av mineralitet. Vita stenfrukter och persika. Ett medelfylligt vin med en krämig textur.