Serego Alighieri Grappa di Vaio
Restaurang
Om Producenten
Det är inte konstigt att denna egendom har den längsta traditionen av vinproduktion i Valpolicella, eftersom den har funnits i familjens ägo i över 650 år. 1353 köpte Pietro Alighieri den historiska egendomen Casal dei Ronchi, som ligger i Gargagnago, mitt i hjärtat av Valpolicella Classico, Pietro Alighieri var son till poeten Dante.
Vinifiering
Efter att jäsningen är helt avslutad destilleras resterna, dvs. skal, kärnor, stjälkar, från tillverkningen av Vaio Armaron Amarone efter att först försiktigt ha pressats. När destilleringen är avslutad har man spriten uppnått en alkoholhalt om ca. 82 % och späds efter analys med destillerat vatten ner till till önskad alkoholhalt för att sedan kylas ner och filtreras efter 48 h. Grappan lagras innan buteljering i rostfria ståltankar.
Kontinuerlig destillation praktiseras för det första steget av eliminering av alkohol, och en diskontinuerlig process för det andra steget av rektifikationen. Temperaturen får inte stiga mycket över 100° för att begränsa risken för värmeskador på ingredienserna.
Grappa är en italiensk spritdryck som tillverkas av resterna från vintillverkning och har framställts sedan 1300-talet.
Karaktär
Elegant och komplex grappa i perfekt balans. Utmärkt efter en måltid, för sig själv eller med torkad frukt eller choklad.