Groh Grauburgunder
Grauburgunder är en druvsort som finns planterad i många olika regioner och har ungefär lika många synonymer. Druvan är också känd som Pinot grigio, Pinot gris eller Ruländer.
Restaurang
Om Producenten
Familjen Groh har producerat vin i flera generationer och de första vingårdarna köptes redan 1899 av Heinrich Groh. Idag är det fjärde generationen som driver vingården och begåvade vinmakaren Axel Groh strävar efter att tydligt få vingårdarnas och jordmånarnas olika karaktärer att tydligt avspegla sig i vinerna. Han pressar försiktigt och blandar modern och traditionell teknik. Modern jäsning i rostfria ståltankar vid låg temperatur kombineras med jäsning i klassiska ekfat.
Vinifiering
Vindruvorna skördas manuellt och alkoholjäser i temperaturkontrollerade ståltankar. Vinet får sedan vila på jästfällningen i fyra månader för att addera mer kropp och komplexitet till vinet.
Karaktär
Gyllengul färg med något gröna inslag. Doften är stor med inslag av honung, ananas, vita blommor och en lätt aromatisk doft. Ett torrt och fylligt vin med smaker av honung, aprikos och citrusfrukter.
Grauburgunder ger oftast robusta, fylliga vita viner med avrundad syra. Prova gärna Grauburgunder till smakrika rätter av fisk eller kyckling. Vinerna blir oftast aromatiska och blommiga i stilen. Weingut Grohs Grauburgunder är ett lysande exempel på vad en bra vinmakare kan åstadkomma.
Utmärkt att dricka nu, men går att lagra 1-2 år.