Canevel
Idealiska förutsättningar för Prosecco hittar du i Valdobbiadene i provinsen Treviso i nordöstra Italien som är hemvisten för Italiens älskade mousserande vin, Prosecco. Det svala klimatet vid foten av Alperna lockar fram det allra bästa ur Proseccodruvan Glera. Här startade 1979 två hängivna män ett samarbete för att skapa mousserande viner av allra högsta klass.
Vinhandlaren och producenten Mario Caramel och vinmakaren Roberto de Lucchi skapade ett vineri med namnet Canevel, som på den lokala dialekten betyder "liten vinkällare". En sådan källare där man bevarar både viner av bästa kvalitet och också svartsjukt bevakar de hemligheter som ligger bakom framställningen.
Canevels vingårdar ligger på upp till 400 meters höjd och jordmånen är vitttrad sandsten och morän – idealiska förutsättningar för Glera och lyfter fram den fina fruktigheten och behagliga syran som kännetecknar de främsta Proseccovinerna.
Största noggrannhet längs hela kedjan från urval av druvor till lagring av de färdiga vinerna är kännetecken för Canevel, som idag producerar ett stort antal mousserande viner. De gör, förutom instegsviner, fem olika varianter Prosecco Superiore av högsta kvalitetsklassen DOCG.
Från den unika appellationen Cortizze kommer vinet med samma namn som baseras på druvor som skördas allra sist för fulländad mognad. Canevel är en av få Prosecco-producenter som också gör "cru-viner, bl a den mycket torra Vigneto del Fae som produceras helt utan dosage och den ekologiska Campofalco, ett strålande vin från den extremt branta vingården Montefalco belägen på upp till 400 meters höjd och som levererar exceptionellt smakrika druvor.
Canevel exporterar sina viner till ett stort antal länder. De internationella framgångarna har gynnats av att man sedan 2016 har ett partnerskap med världsberömda topproducenten Masi
Valdobbiadene DOCG
Prosecco är det det mousserande italienska vinet på druvan Glera har tagit världen med storm. Ursprunglig och bättre Prosecco hittar man i urprungsområdena Conegliano och Valdobbiadene Prosecco DOCG.
Valdobbiadene är en liten by i provinces Treviso, byn fick sin DOCG-status 1980 och innebär att dessa viner är ålagda en strikt kvalitetsdisciplin vad gäller druvtyper, avkastning och att vinet är buteljerat i regionen samt att det måste analyseras och provsmakas av oberoende vinprovare för att garantera kvaliteten (Garantita). I Valdobbiadene odlas druvan Glera i en mindre skala och på en högre höjd, med lägre skördeuttag vilket ger en annan karaktär på druvan. OmrådetValdobbiadene har ett svalt klimat vilket är idealiskt för vinodling och druvorna behåller sin doft och syra bättre.