Jean Leon
Jean Leon - A Man, a time, a wine...
Jean Leons barndom var stämplat av olyckor. 1941 brann familjens hus upp och de var tvungna att flytta till Barcelona. Kort därefter dog hans far och äldre bror då en torped träffade båten de befann sig i.
Man kan lätt tänka sig att den unge Jean Leon blivit avskräckt, men inte. Han flyttade till USA och efter att ha bott i New York i några år förflyttade han sig till västkustens Hollywood, där han till en början arbetade som servitör på Villa Capri, en restaurang som ägdes av Frank Sinatra. Jobbet gav honom access till filmvärlden och möjligheten att bli vän med många av stjärnorna under Hollywoods gyllene era. Ett av hans första stora projekt växte ur hans vänskap med James Dean. Tillsammans realiserade de en gemensam dröm: att öppna den lyxigaste restaurangen i Hollywood, vilken de kallade för La Scala. Det blev en succé och en representant för 50-talets glamour.
Eran sammanfattar den amerikanska livsstilen och det kändes som att allt var möjligt, vilket gjorde att Jean tog tag i att realisera sin andra dröm: att skapa sitt eget vin. Så han började resa världen över för att hitta de optimala förhållandena för att skapa ett vin som kunde möta hans klientels höga förväntningar. Och han landade i Penedès i Spanien, ett stenkast ifrån byn där han en gång föddes.
Han bytte ut de lokala druvorna mot de internationellt kända Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Cabernet Franc och Merlot.
Med tiden har odlingarna certifierats ekologiska och gården ägs och drivs idag av Miguel Torres med Mireia Torres, dotter till Miguel, som chefsvinmakare.