Masi Riserva Costasera
Restaurang
Om Producenten
Historien om den anrika vinproducenten Masi tar sin början 1772 när familjen Boscaini förvärvade prestigefulla vingårdar i den lilla dalen ”Vaio dei Masi” i hjärtat av regionen Valpolicella Classica. Efter mer än 200 år av passionerad vinmakning drivs företaget fortfarande inom familjen, som idag drivs av sjätte och sjunde generationen.
Vinifiering
Druvorna plockas i slutet av september/i början av oktober och får sedan torka i omkring 4 månader. Druvorna tappar omkring 40 % av sin vikt vilket leder till att aromer och smaker intensifieras. Oseleta-druvorna bidrar med en stramare tanninstruktur samt ger vinet en mörkare färg. Efter att druvorna har torkat så pressas de försiktigt efter att delvis ha avstjälkats för att sedan jäsa på slovenska ekfat. Vinet lagras i 38-40 månader på 600 L slovenska ekfat (1/3 nya, 1/3 används för andra gången, 1/3 används för tredje gången) för att sedan vila i minst 6 månader på flaska.
Lagringspotential: 30-35 år
Teknisk utveckling har varit en viktig framgångsfaktor för Masi, men grunden är stabilt densamma – satsningen på Venetos unika och lokala druvor Corvina, Molinara och Rondinella. Till dem kommer också Oseleta, en lokal druva som nästan var utdöd som Sandro Boscaini fann hos en liten odlare. Fyra rankor, mer än hundra år gamla, räddades och bildade grunden för nyplantering. Idag bidrar druvan till att öka komplexiteten i flera av Masis viner. Masi gör till och med en 100 % Oseleta i Osar som är ett unikt vin med tanninstruktur som slår det mesta.
Karaktär
Komplext och elegant vin med intensiv doft med inslag av mogen frukt, kanel och vanilj. Fylligt med toner av körsbär och inslag av nejlika. Utmärkt matvin.