Chablis Premier Cru Les Fourneaux
Les Fourneaux är en premier cru vingård lokaliserad på den östra sidan om byn Chablis när byn Fleys. Byn har fått sitt namn eftersom områden har ett varmare mesoklimat (fourneaux means "furnace" in French)
Restaurang
Om Producenten
Samuel Billaud kommer från en anrik familj av vinodlare som är erkända i regionen som en ledande vinmakare. I närmre 20 år arbetade han som vinmakare hos familjeegendomen Billaud-Simon innan har gick över till att starta eget. Han började enbart med negociantverksamhet, men när hans familjeegendom såldes lyckades han få några vingårdar. Han känner väl till förutsättningarna av dessa vinmarker då han arbetat på dem i många år innan. Idag äger han 4 ha vingårdar i Petit Chablis, Chablis, Chablis Premier cru Vaillon, Séchet, Mont de Milieu och Montée de Tonnerre; Chablis Grand Cru Vaudésir och Les Clos.
Samuel vinifierar sina vinerna efter vad årets skörden behöver. Oftast innebär detta att hans premier och grand cru vinifieras i 450 l franska ekfat, som avslutas med att vila i ståltankar 4-6 månader för att framhäva mineraliteten.
Vinifiering
Druvorna kommer från premier cru vingårdar i Les Fourneaux. Kallmaceration, alkoholjäsning och malolaktisk jäsning sker i små temperaturkontrollerade ståltankar.
Vinet lagras på jästfällningen innan det buteljeras.
Karaktär
Eleganta, aromatiska toner av vita blommor och diskreta toner av mineral. Rund och varm smak av gula äpplen, solmogna citroner och vit persika. Fin och elegant syra