Franz Haas
Franz Haas är ett familjeföretag som har producerat vin i samma källare i Bolzano i södra italienska alperna sedan 1880. Vinerna präglas av bra frukt, frisk syra och stor personlighet.
Franz Haas är inte bara ett vineri eller ett varumärke. Franz Haas är en man och en familj som har producerat vin i åtta generationer. Sedan 1880 har vinhuset ärvts av den förstfödde i varje generation som också med ära får bära namnet Franz. Varje generation har satt sitt personliga avtryck på vinerna, alltid med en ständig strävan efter perfektion. Enligt Franz Haas är vetenskap och ekonomiska kalkyler viktiga inom vinproduktion men det är kärleken och passionen som ger vinerna dess karaktär och komplexitet.
Egendomen ligger i de södra delarna av de italienska alperna i distriktet Alto Adige och består av omkring 50 hektar på sluttningarna till Cislonberget på mellan 240-1150 meters höjd vilket är bland de högsta i Sydtyrolen. Vinodlingarna sköts enligt ekologiska metoder och ofta växer gräset högt mellan rankorna för att locka nyttoinsekter samtidigt som vingårdarna är omgivna av äng och skog. Att odla på hög höjd innebär många utmaningar men vinerna utmärker sig med intensiv doft, hög syra, mineralitet och bra struktur
Trentino-Alto Adige är Italiens nordligaste områden och består av de två relativt olika delarna Alto Adige i norr och Trentino i söder. Trentino-Alto Adige är ett alpint område och hela 99 % av regionen präglas av berglandskap. I norr och väst dominerar Alperna och i öst Dolomiterna.
”There are big-picture wineries that present wines in broad brush-strokes. And, there are detail-minded estates. Franz Haas brings attention to the smallest characteristics and the estate wines always present the best side of cool-climate, high-altitude winemaking. Much of what defines Alto Adige wine (the pristine mountain aromas, focused mouthfeel and bright acidity) was first brought to world attention by Franz Haas. You can always count on Franz Haas for quality” – Monica Larner, The Wine Advocate 2014"