Sancerre Blanc Silex
Elegant och finessrikt från prestige-terroiren Silex
Restaurang
Om Producenten
Familjen Villebois har rötter i Frankrike sedan 1100-talet men utvandrade till Nederländerna. År 1996 flyttade Joost och Michaela Willebois (den holländska stavningen på namnet) tillbaka till Frankrike och bosatte sig i Touraine i Loire. Vinhuset J. de Villebois grundades åren därpå och det första vinet lanserades i början av 2000-talet.
Både familjen och vinhuset har sitt säte i Touraine men tillverkar vin från både Sancerre, Pouilly-Fumé, Menetou-Salon och Quincy. Man specialiserar sig främst på druvan Sauvignon Blanc och eftersträvar att varje vin ska återspegla dess växtplats. Vingårdarna ligger både i dalen och upp till 300 meters höjd och jordmånen växlar därefter från kalk, lera, flinta och Kimmeridgian.
Sedan 2022 är J. de Villebois certifierade för hållbar vinmakning enligt Sustainable Winegrowing och man innehar HVE på nivå 3.
Vinifiering
Vissa hävdar att Silex är den allra bästa jordmånen för Sauvignon Blanc och här tillverkas bland de mest eftertraktade vinerna i Sancerre. Silex består av flinta och ger viner med finess, struktur och lång lagringspotential. Druvorna plockas för hand och utsätts för minimal skalkontakt före de pressas. Jäsningen sker på rostfria ståltankar men 5% av vinet jäser på ekfat som rymmer 228 liter. Jäsningen pågår mellan 7-15 dagar. Efter jäsning lagras vinet på sin jästfällning i åtta månader.
Karaktär
Doft av citron, apelsin och svart vinbärsblad med tydliga inslag av flinta och mineral. Balanserad syra och lång eftersmak. Lagringspotential 4-12 år.
Avnjut tillsammans med vit fisk med citron och smör, lyxiga skaldjur eller milda rätter från det japanska köket.
Liknande produkter
- Namn
- Land
- Producent
- Sort
- Pris
- Sancerre Blanc
- frankrike
- J. de. Villebois
- Vitt vin
- 279kr -
- Touraine Sauvignon Blanc
- frankrike
- J. de. Villebois
- Vitt vin
- 149kr -