La Fortuna
Angelo Zannoni är femte generations vinmakare på La Fortuna, ett vineri som 2007 firade sin 100-årsdag. La Fortuna är beläget bara några kilometer öst om byn Montalcino och består av 40 hektar vingårdar.
Historien om familjen Zannoni börjar i Montalcino 1870 då boskapsuppfödaren Giovanni Zannoni lämnade Romagna för att bosätta sig bland i Montalcinos kullar. 1907 anlände hans äldste son Angiolino Zannoni till gården om fyra hektar som då var samägd. I ett kortspel vann Angiolino gården som döptes till La Fortuna (fortuna = lycka).
1967 formades grunden till "Consorzio del Brunello", med Gino Zannoni som en av de tjugofem grundande medlemmarna. Den första flaskan Brunello di Montalcino La Fortuna producerades 1974 och den första Rosso di Montalcino 1971.
Egendomen består idag av 40 hektar uppdelat i två delar. Den nordvästra delen som ligger nedanför Montalcinos historiska centrum omgiven av det vackra UNESCO-skyddade landskapet med böljande kullar, vingårdar och olivträd. Här odlas Sangiovese-druvor som ger eleganta viner med hög syra, mineral och sälta med bra lagringspotential. Vingårdarna är belägna i sluttning på 280-250 meters höjd vilket möjliggör lång mognadsprocess. Den södra delen ligger i sydlig sluttning i närheten av byn Castelnuovo dell'Abate med utsikt över Alta Maremma. Här är jordmånen stenig och mineralrik. Vingårdarna skyddas av de nordliga vindarna vilket ger ett varmare klimat. Vinerna från området är välstrukturerade, intensiva, kraftfulla och kryddiga. Hos La Fortuna är Brunello di Montalcino en kombinationen av de två områdena och man strävar efter ett elegant vin i perfekt balans med stor karaktär.
La Fortuna är resultatet av passion och hårt arbete, respekt och kunskap, engagemang och vision från fem generationer av producenter och vinmakare där tradition och innovation möts för att ta fram det bästa.
Historien om Montalcino
I byn Montalcino i Toscana produceras några av Italiens absolut bästa viner; Brunello di Montalcino. Vinet Brunello di Montalcino konkurrerar med Piemontes Barolo både om att vara Italiens bästa och dyraste vin. "Brunello" är dialektalt och betyder "den mörka trevliga". Klimatet är något varmare här än i norra Toscana, det tillsammans med höjdskillnaden i Montalcino-området, gör att druvan mognar fullt ut vilket gör vinerna mer intensiva och tätare.